Am văzut recent un mesaj publicat pe Softpedia în care era adusă vorba despre uptime:

Personal eu nu am observat pe site UPTIMEUL dar ….

Aşadar, avem un server care găzduie mai multe site-uri (shared hosting), printre care şi site-ul furnizorului, că aşa e civilizat, să ne mâncăm propriile resturi. Situl furnizorului are o bulină verde sau ceva asemănător, care indică fălos: 99.97% uptime, asta în timp ce situl tău, ca şi client, e mai mult off- decât on-line.

Aşadar, măsurătoarea uptime-ului e până la urmă pentru tine o treabă extrem de relativă.

Uptime la ce ? Mufa de reţea a stat înfiptă în gaura RJ-45 tot timpul, deci are uptime de 100%; cooler-ul serverului la fel, că s-a învărtit tot timpul. Cu toate astea, site-ul tău a fost disponibil doar 97% din luna trecută. Apropo, ce măsori la site-uri ? uptime la http ? la https ? la baza de date ? greu de spus. Poate pentru un oarecare client nu e important uptime-ul la web (că nu are site oficial încă), dar îi este foarte important ca mail-ul să-i funcţioneze 100%. La fel, chiar în cazul aceleiaşi valori măsurate, două site-uri găzduite fizic pe aceeaşi maşină pot avea uptime-uri diferite (de exemplu unul din site-uri are administrator mai tolomac şi-i dă peste cap înregistrările la nameservere).

Ce faci, în situaţia asta ?
Păi e simplu: când cumperi (sau schimbi) găzduirea, ar fi bine să ajungi la un comun acord cu găzduitorul la ce-ţi poate oferi şi ce aştepţi tu de la el. Mai pe scurt – SLA (service level agreement).
SLA înseamnă -dacă vrei- să fii mai atent când vrei să cumperi un serviciu de acest gen şi să clarifici valoarea unor parametri care te interesează. Vrei să-ţi meargă site-ul ? cere un serviciu neîntrerupt de 99.9% (de obicei se măsoară lunar). Vrei să-ţi meargă baza de date ? cere uptime de 99.87%. Şi aşa mai departe. În paralel, caută un serviciu de monitorizare respectabil care să-ţi măsoare parametri doriţi şi agrează acel serviciu cu furnizorul. De aici e simplu: a fost situl indisponibil mai mult de 0.1% ? ceri despăgubiri conform SLA contractat.

Bun, acuma vin problemele:

  • puţini furnizori îţi vor detalia SLA-ul contractual; poate şi pentru că e multă birocraţie pentru un contract care poate fi destul de mic;
  • nu fugi după multe cifre de 9; analizează costurile vis-a-vis de riscuri şi alege varianta optimă; este foarte probabil ca saltul de la 99.90% la 99.99% să te coste mai mult decât paguba cauzată de downtime-ul de 0.09%;
  • cere referinţe despre furnizorul pe care vrei să-l alegi; poţi găsi un furnizor cu ‘uptime’ mare, dar cu nişte referinţe jalnice şi nu merită să pierzi bani, timp şi nervi doar pentru nişte virgule.

A, şi nu uita: oricât de mare ţi-ar fi SLA-ul, un backup nu-ţi strică niciodată!