Am privilegiul de a testa facilităţile oferite de maşini virtuale şi sincer, îmi place.
Nu ma refer neaparat la VPS-uri ‘mici’ (excelente de altfel pentru migrarea de la shared-hosting la soluţii superioare) ci la un concept -relativ- nou, de abstractizare a resurselor hardware.

Cu alte cuvinte, de ce să nu transformăm hardware-ul în software şi să-l gestionăm ca atare?
Îţi aduci aminte de boom-ul OOP ? De ce n-am avea şi ‘felii’ de servere cu funcţii predefinite ?
O să încerc să prezint câteva avantaje ale virtualizării infrastructurii de hosting.

Iata un scenariu relativ simplu: ai un server dedicat entry-level şi câteva zeci de situri găzduite (cu orice panou de control vreii); în log-uri încep să apară erori SMART, semn că harddisk-ul se apropie de obştescul sfârşit.
Urmează o perioadă destul de neplăcută de planificări, anunţi clienţii,. iei un nou server, setezi panoul de control, migrezi situri, revezi setări DNS, anunţi clienţi şi la final iei o porţie zdravănă de calmante. Desigur, scenariul este exagerat, dar o oarecare doză de probleme există.
Maşinile virtuale te scapă (şi) de problema asta, extrem de simplu: devreme ce e un produs soft, poate fi copiat, replicat, mutat, chiar şi live!

Alt scenariu: ai un server dedicat şi unul din clienţi implementează un sit foarte avid de resurse; în scurt timp, serverul va rula mai greu, iar tu vei pierde timp preţios încercînd sî dregi busuiocul. Având însă maşini virtuale, vei putea grupa clienţii în funcţie de resursele folosite, folosind resursele uniform şi mult mai aproape de limita superioară.

Last, but not the least: reboot aproape instantaneu, consolă de lucru (similar kvm), alocare mult mai rapidă de resurse în caz de urgenţă şi backup mult simplificat (ce ziceţi de o copie exactă a serverului salvată off-site în fiecare lună?).

Staţi pe aproape, vom veni cu oferte noi şi interesante!